Gemeente Alkmaar verwerkt klimaatbestendige eisen in beleid en plannen voor nieuwbouw. De klimaatbestendige eisen gaan droogte, wateroverlast en hitteoverlast tegen. De huidige grote bouwopgave kan zo op een klimaatverantwoorde manier worden uitgevoerd. Dat is nodig vanwege het veranderde klimaat.
De intentieovereenkomst is samen getekend met de provincies Noord-Holland en Flevoland en gemeenten, waterschappen, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, groenondernemers en andere maatschappelijke partners uit de regio Noord-Holland en Metropoolregio Amsterdam.
Wij nemen onze verantwoordelijkheid door kennis te delen en op een klimaatbestendige manier eisen te stellen aan het ontwerpen, uitvoeren en onderhouden van de nieuwbouw. Zo zorgen we er nu voor dat onze gemeente veerkrachtig blijft en ver in de toekomst leefbaar is.
Wethouder Duurzaamheid Robert te Beest
Intentieovereenkomst
De intentieverklaring is de vervolgstap na de unanieme vaststelling door de gemeenteraad van de Klimaatadaptatiestrategie Regio Alkmaar in mei 2021. Gemeenten mogen de richtlijnen voor klimaatbestendig bouwen in principe zelf bepalen. Met deze regionale afspraken is voor een ontwikkelaar of bouwer duidelijk welke klimaatadaptieve eisen toegepast moeten worden.
Bestaande bouw
Bestaand gebied moet ook worden ingericht zodat het bestand is tegen droogte, hitte en wateroverlast. Daar is de gemeente Alkmaar al mee bezig. De wijk De Hoef wordt bijvoorbeeld al vanaf 2010 klimaatadaptief ingericht. Het regenwater wordt in de bodem opgevangen en gebruikt door het groen en de raingardens in de wijk. De wadi’s in de wijk zorgen voor een goede afvoer van te veel regenwater. In Overdie zijn groengebieden in de wijk verdiept zodat hier regenwater in kan worden opgevangen. Hierdoor ontstaat minder snel droogte en minder wateroverlast.
Klimaatadaptatie
Klimaatadaptatie valt onder het Programma Duurzaam Alkmaar. Anders dan de projecten om minder CO2uit te stoten, zorgt klimaatadaptatie voor het aanpassen aan het veranderend klimaat. De opgave van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie van het Rijk is dat alle gemeenten in 2050 klimaatadaptief zijn ingericht. Hiervoor is de Klimaatadaptatiestrategie en een bijbehorend uitvoeringsprogramma opgesteld.